14 Eylül 2014 Pazar

Steak

Malzemeler ( Marine icin)
. 4 Parca  dinlendirilmis dana eti ( Sirt Bölgesinden)
. 1 Tatli kasigi biberiye
. 2 Dis sarimsak
. Yarim cay bardagi balzemik sos
. Yarim cay bardagi zeytinyagi ve cok az süt
. 1 Cay kasigi karabiber .tuz
. Kalin tabanli  tava yada döküm tava
. 7,8 adet kücük boy fatli patates
. Yarim yemek kasigi nisasta ve cok az su (sos icin)
Hazirlanisi
* Steak alirken dananin sirtindan ve dinlenmis et olduguna dikkat edelim lütfen*
* Ilk öce borcam kabimiza balzemik,süt,zeytinyagi,ve karabiber ,sarimsak karisimi hazirlayip etimizi bu sosa yatiriyoruz
* Etin her tarafini iyice boca edip kabimizin üzerine strec folyo cekip, marine olmasi icin dolaba koyuyoruz
* Marinedeki etimizi bir gün bekletiyoruz

* Steak yapmak icin ocagimizi yüksek atese cevirip, alti kalin bir tavayi üzerine koyuyoruz
* Tavamizin iyice kizdiginda bir yemek kasigi tereyagi gezdiriyoruz
* Etimizi bu kizgin tavada arkali önlü ve kenarlari dahil cevirerek mühürlüyoruz (kizartiyoruz)
* Eti mühürlememizin sebebi etin suyunu icinde kalmasini istiyoruz yani eti tam anlamiyla pisirmiyoruz
* Suyunu ve kanini icinde barindiran etimizi mühürledikten sonra folyo üzerine aliyoruz
* Folyonun her tarafini cok iyi birsekilde kapatiyoruz ve önceden isitilmis 180 derecedeki firina koyuyoruz
* Firinda 10,15.dakika pisiriyoruz ben genelde orta pismis (pembe) seviyorum
* Steakgimizi az pismesini yani hafif kanli olmasini istiyorsak (yumusak) ( bas parmagimizi ve isaret parmagimizi birlestiriyoruz ve basparmagimizi alt kismindaki Kaba etli olan bölgeye bastiriyoruz ,Ayni sekilde eti kontrol ediyoruz ayni yummusakligi  kontrol Edip az pismesini sagliyabiliriz**
**Steak lerimizi orta pismesini yani pembe olmasini istiyorsak,  (yumusak) basparmagimizi orta parmagimizla birlestiriyoruz ve yine ayni sekilde ayni yere bastirarak kontrol ediyoruz ve etimizi ona göre pisiriyoruz***
** Steak`lerimizi cok pismis kahverengi  olmasini istiyorsak (sertlesmis) Bu sefer bas parmagimizi yüzük parmagimizla birlestirip yine bas parmak altindaki Kaba etli kisma bastirarak dokunuyoruz ve etimizide ayni sekilde kontrol ediyoruz ona göre pisiriyoruz***
Not: Steak`lerimizi nasil pisirmek istiyorsak firindaki süremizi ona göre uzun tutuyoruz
* Pismis olan Steak`lerimiz folyo icerisine su birakiyor ve önceden mühürlemis oldugumuz tavada ki su ve yag kalintilarimizi birlestiriyoruz, Cok az su ve yarim yemek kasigi nisastayi boca ediyoruz. Tuz ve et suyuyla  birlikte hafif koyu bir kivamda olana dek kaynatiyoruz ve cok lezzetli bir sos hazirliyoruz
* Ayni zamanda kabuklari soyulmus patatesleri hafif yag, tuz ve biberiye ile bulamac yapip firinda  fazla kizartmadan sari renkte kalacak sekilde pisiriyoruz
* Steak ,patates ve sosumuzla sicak servis yapiyorz
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sevinc`in Dünyasi`na abone olarak her gün yenilenen iceriklerimizden haberdar olabilirsiniz!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...